مقایسه تأثیر مکمل‌های کراتین مالات، بتائین و بتا- آلانین بر ظرفیت بافرینگ و خستگی ورزشکاران بوکس

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه فیزیولوژی ورزشی دانشگاه محقق اردبیلی

2 دانشگاه محقق اردبیلی گروه فیزیولوژی ورزشی

3 دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

مقدمه: مصرف مکمل‌های ورزشی از راه‌های مختلفی به بهبود عملکرد ورزشی کمک می‌کنند. هدف از پژوهش حاضر مقایسه تأثیر مکمل‌های کراتین مالات، بتائین و بتا آلانین بر ظرفیت بافرینگ و خستگی ورزشکاران بوکس بود.
روش تحقیق: 15 ورزشکار بوکس با نمونه گیری در دسترس به‌صورت کراس اور در 4 مرحله (کنترل، بتاآلانین (4 گرم)، کراتین مالات (4 گرم) و بتائین (5/2 گرم)) در دوره‌های ده‌روزه با 2 هفته دوره پاک‌سازی مورد آزمایش قرار گرفتند. نمونه‌های خونی در انتهای هر دوره بارگیری جمع‌آوری شد. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شدند.
یافته ها: تجزیه‌وتحلیل آزمون آنوای یک‌راهه با اندازه‌گیری مکرر نشان داد مقادیر کراتین کیناز به دنبال مصرف کراتین مالات در مقایسه با کنترل (001/0=p)، بتاآلانین (01/0=p) و بتائین (025/0=p) به‌طور معنی‌داری کمتر بود. مقادیر پلاسمایی کارنوزین به دنبال مصرف بتا آلانین در مقایسه با گروه های کنترل، کراتین مالات و بتائین بطور معنی داری بیشتر بود (001/0=p). مقادیر پلاسمایی بیکربنات به دنبال مصرف بتا آلانین در مقایسه با کنترل (008/0=p) و کراتین مالات (033/0=p) به‌طور معنی‌داری بیشتر بود اما با گروه بتائین (362/0=p) تفاوت معنی داری نداشت. مقادیر لاکتات به دنبال مصرف بتاآلانین در مقایسه با کنترل، کراتین مالات و بتائین به‌طور معنی‌داری کمتر بود (001/0 = P).
نتیجه گیری: به نظر می‌رسد تاثیر بتاآلانین در مقایسه با مکمل های دیگر بر افزایش غلظت کارنوزین و بیکربنات (ظرفیت بافرینگ) و کاهش غلظت لاکتات (خستگی) بیشتر است و احتمالا بیشتر به بهبود عملکرد ورزشی در ورزشکاران بوکس منجر شود.

کلیدواژه‌ها


مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از تاریخ 21 خرداد 1404